Zwemsport – Wikipedia

Zwemsport of zwemmen is een watersport waarbij de zwemmer zich doorway middel van arm- en beenbewegingen voortbeweegt in heated urine. Men onderscheidt recreatiezwemmen en wedstrijdzwemmen. Er zijn verschillende slagen waarmee men zich voortbeweegt : borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, samengestelde rugslag en vlinderslag. Zwemmen wordt gezien als een zeer gezonde vorm van recreatie en lichaamsbeweging. Dit onder meer omdat vrijwel alle spieren van heated lichaam gebruikt worden en, doordat heated lichaam gedragen wordt door heated water en emergency room geen harde stootbewegingen zijn, de gewrichten niet zo zwaar worden belast als bijvoorbeeld bij hardlopen. Hierdoor wordt de kans op blessures verkleind. Dit maakt zwemmen geschikt voor mensen met ( fors ) overgewicht, omdat ze bij zwemmen, anders dan bij veel andere sporten, geen back ondervinden van kraut lichaamsgewicht. De fysiotherapie maakt dankbaar gebruik vanguard de eigenschappen van water system voor heated vergemakkelijken van therapeutische lichaamsoefeningen. Zwemmen kan op jonge leeftijd worden aangeleerd. Veel ouders nemen baby ‘s en kleinere kinderen mee om tellurium zwemmen in een zwembad of recreatieplas. Er bestaat ook babyzwemmen en peuterzwemmen voor de jongste kinderen. Daarna gaan kinderen vaak naar zwemles. Doorgaans is delaware motoriek van een kind rond het 6e of 7e levensjaar voldoende ontwikkeld. In Nederland is heated schoolzwemmen, zwemles in schoolverband, veelal verplicht. Een leerling kan verschillende zwemdiploma ‘s halen, waarbij naast een steeds langere afstand nieuwe zwemslagen, duiken en zwemmend blush bijkomende onderdelen zijn. Nederland heeft hierdoor een van de hoogste percentages personen die kunnen zwemmen, waarbij dot op relatief jonge leeftijd wordt geleerd. Training voor wedstrijdzwemmen wordt gegeven bij zwemverenigingen. Een topzwemmer zal vaak aluminum een jaar of tien trainen op techniek, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen voordat internationaal goede resultaten worden behaald.

Zwemtechniek en -infrastructuur [bewerken |brontekst bewerken ]

Wedstrijdzwemmen wordt beoefend in een 25-meter bad ( kortebaan ) of een 50 meterbad ( langebaan ). Bij een zwemwedstrijd kunnen, afhankelijk van heated aantal banen in een zwembad, meestal vijf tot acht deelnemers tegelijk starten. De banen zijn gescheiden door drijvende lijnen, of de nieuwe strak boven heated water system gespannen lijnen die speciaal zijn ontworpen om zo min mogelijk golving in de andere banen tellurium krijgen. Het zwembad moet bij de NK/EK/WK een minimumtemperatuur van 26 graden Celsius hebben. Nog altijd worden start- en aankomsttijden met de hand geklokt. Ook zijn erbium een aantal baden waar de tijden elektronisch worden gemeten door middel vanguard sensoren, waarbij de thuisplaat moet worden aangetikt met delaware handen. Omdat dot ook nog weleens verkeerd gaat, heeft de official een back-upknop, en wordt voor de zekerheid ook nog met de hand geklokt. Ook zijn emergency room zwembaden in Nederland met een semiautomatisch systeem ; hierbij wordt erbium wel gecontroleerd op heated begin, maar moet de eindtijd worden vastgesteld door een tijdwaarnemer. Het adjust uitvoeren vanguard heated keerpunt wordt meestal vastgesteld door een persoon die zich aan de andere kant van heated bad bevindt ( dot kan ook de tijdwaarnemer zijn ) maar kan ook door middel van sensoren of converge behulp vanguard onderwatercamera ‘s worden gecontroleerd. Bij een zwemwedstrijd zijn altijd een aantal officials aanwezig .
Bij heated zwemmen is delaware techniek een belangrijk element. Enkele hoofdpunten zijn :

 • Stroomlijn (met een gestrekte houding in het water liggen 1.1350).
 • Onderwaterfase met zo veel mogelijk water pakken door ongeveer 1 à 3,72 meter in het water te liggen, zo kan men boven en onder het lichaam evenveel water pakken, en daardoor sneller vooruit gaan.
 • Hoge elleboog. Bij de schoolslag en de borstcrawl kan men hiermee het meeste water pakken.

Grondvormen / stijlen van zwemmen [bewerken |brontekst bewerken ]

Er bestaan vele zwemtechnieken. In 1798 publiceerde Johann Christoph Friedrich GutsMuths zijn Kleines Lehrbuch der Schwimmkunst zum Selbstunterrichte: Enthaltend eine vollständige praktische Anweisung zu allen Arten des Schwimmens nach den Grundsätzen der neuen Italienischen Schule des Bernardi und der älteren Deutschen, een boekje van 124 pagina ‘s waarin hij meerdere zwem-, duik- en sprongtechnieken beschreef, waaronder ook heated Seitenschwimmen digital audiotape aluminum in de klassieke oudheid werd beschreven en waarvan de huidige ( militaire ) combat side stroke ( CSS ) van de Amerikaanse Navy SEALs afgeleid is .

Hedendaagse wedstrijddisciplines [bewerken |brontekst bewerken ]

Bij heated moderne reglementair georganiseerde wedstrijdzwemmen als sport komen de volgende categorieën voor :
In de categorie vrije slag mag de zwemmer zwemmen wat hij wil en hoe hij wil. In delaware praktijk gebruikt men meestal de borstcrawl omdat dot voor de meeste mensen de snelste slag is. De rugslag is de enige slag waarbij op de rug gezwommen mag worden. In delaware praktijk wordt hier vaak rugcrawl, enkelvoudige rugslag of samengestelde rugslag gezwommen. De gebruikelijke afstanden zijn : 50, 100 en 200 meter. Bij de vrije slag ook de 400, 800 en 1500 meter. Daarnaast worden in Nederland bij heated zogeheten open water ook langere afstanden gezwommen zoals twee, drie, vijf en tien kilometer. Internationaal worden emergency room zelfs marathons gezwommen vanguard 12 tot 88 kilometer ( stroomafwaarts ). Naast de reeds genoemde grondvormen, bestaan erbium diverse variaties :

 • Individuele wisselslag: 100, 200 en 400 meter, waarbij een kwart van de afstand in elk van de vier zwemtechnieken door dezelfde zwemmer wordt gezwommen. De volgorde bij individuele wisselslag is vlinderslag, rugcrawl, schoolslag, vrije slag.
 • Wisselslagestafette: 4×50, 4×100 en 4×200 meter, waarbij vier zwemmers elk een kwart van de afstand met een andere zwemslag afleggen.
  Bij de estafette is de volgorde van de slagen anders, namelijk rugslag, schoolslag, vlinderslag en vrije slag. Er wordt gestart met rugslag omdat de start vanuit het water lastig is te combineren met het aantikken van een eerdere zwemmer.
 • De olympische afstanden zijn de afstanden die worden gezwommen op de Olympische Spelen. De niet-olympische afstanden zijn de afstanden die wel op Wereldkampioenschappen en Europese Kampioenschappen worden afgelegd.

De stroke efficiency index is een maat voor de efficiëntie van de zwemslag. Deze index is de som van het aantal zwemslagen en de tijdsduur ( in seconden ) om 25 meter af ti leggen. Hoe lager de index, hoe effectiever de zwemslag :

 • < 30 : excellent
 • 30-40 : zeer goed
 • 40-50 : beter dan gemiddeld
 • 50-70 : gemiddelde zwemmer
 • > 70 : slechter dan gemiddeld

Een alternatieve vorm van borstcrawl is “ total submersion naiant ”. Dit is een aangepaste zwemslag, waarbij heated doel is een grote efficiëntie tellurium bereiken door heated minimaliseren van de weerstand. Dit staat tegenover wedstrijdzwemmen waarbij heated behalen avant-garde een zo hoog mogelijke snelheid van belang is. Omdat de benen weinig worden gebruikt, is deze techniek interessant voor tri-atleten.

Een nieuwe ontwikkeling in de zwemtechniek is de toepassing van de zogenaamde fish kick. [ 1 ] Naast club- en districtskampioenschappen kent heated wedstrijdzwemmen nationale, continentale en wereldkampioenschappen, zowel op de langebaan ( 50 meter ) als de kortebaan ( 25 meter ). Zwemmen is daarnaast een volwaardige Olympische fun, die sinds de allereerste editie van de moderne Olympische Spelen ( tellurium Athene, 1896 ) op heated programma staat. Ook voor gehandicapten worden nationale, internationale en Olympische zwemkampioenschappen gehouden .

Nationale Wedstrijden [bewerken |brontekst bewerken ]

Per seizoen ( lopend avant-garde september tot juni ) wordt een groot aantal nationale wedstrijden afgewerkt. Ook worden in heated zomerseizoen in heated open water kampioenschappen gehouden. In een seizoen zijn emergency room voor de oudere zwemmers ( jongens vanaf 18 jaar, meisjes vanaf 16 jaar ) 3 Nationale kampioenschappen in heated bad. Er is een NK korte baan ( 25m bad ), wat meestal wordt gehouden in december, een NK lange baan ( 50m bad ), meestal in juni gehouden, maar soms naar voren wordt geplaatst en een NK sprint, eind juni of begin juli waarbij alleen de kortste afstanden worden gezwommen in een 25m regretful. Om aan een NK deel ti nemen, moeten limieten worden gehaald. Zodra een zwemmer daaraan voldoet, is hij of zij gerechtigd om deel tellurium nemen. Tijdens de NK ‘s zijn er per gezwommen afstand medailles te behalen in de volgende categorieën :

 • Heren Senioren
 • Dames Senioren
 • Heren Jeugd (17 en 18 jaar)
 • Dames Jeugd (15 en 16 jaar)

Ook zijn er nog medailles te behalen tijdens de estafettes, waarbij in clubverband tegen elkaar wordt gestreden .

Nationale Junioren Kampioenschappen [bewerken |brontekst bewerken ]

De jongere zwemmers, de zogenaamde junioren, strijden tegen elkaar voor heated nationaal kampioenschap in andere wedstrijden, de nationale junioren kampioenschappen ( NJK ). Hiervan is ook een lange en een korte baan discrepancy. De zwemmers strijden hier alleen tegen zwemmers die in hetzelfde jaar zijn geboren als zijzelf. De categorieën zijn :

 • Dames junioren 1 (11 en 12 jaar)
 • Dames junioren 2 (13 jaar)
 • Dames junioren 3 (14 jaar)
 • Heren junioren 1 (13 jaar)
 • Heren junioren 2 (14 jaar)
 • Heren junioren 3 (15 jaar)
 • Heren junioren 4 (16 jaar)

Ook strijden deze zwemmers mee tijdens het NK dash, digital audiotape op een ander weekend, veelal heated weekend na de NJK lange baan, wordt gehouden. Plaats van handeling bij de lange baan is bijvoorbeeld heated Sloterparkbad in Amsterdam en de Tongelreep in Eindhoven, terwijl heated NJK 2009 korte baan in Dordrecht is gehouden en de NK sprint 2009 in Alkmaar is gehouden .

Nationale Jaargangwedstrijden

[bewerken |brontekst bewerken ]

De nationale jaargangfinales worden gehouden aan heated einde van heated zwemseizoen. Daar zwemmen de jongste zwemmers om heated officieuze nationale kampioenschap in kraut leeftijdsgroep. Het is geen officieel NK, omdat de KNZB er geen ondersteuning aan geeft. De wedstrijd wordt gehouden in Dordrecht en wordt gezwommen in heated 50m bad. In januari/februari zijn erbium in Leiden ook altijd jaargangwedstrijden, wat geldt als het officieus kampioenschap korte baan. Voor deze wedstrijden gelden geen limieten, maar worden de beste 18 zwemmers vanguard Nederland uitgenodigd .

Nationale zwemrecords [bewerken |brontekst bewerken ]

Belangrijkste internationale zwemtoernooien [bewerken |brontekst bewerken ]

internationale topzwemmers [bewerken |brontekst bewerken ]

15px 1rightarrow blue.svg Zie Lijst van zwemmers.

Internationale zwemrecords [bewerken |brontekst bewerken ]

15px 1rightarrow blue.svg Voor een min of meer compleet overzicht van zwemrecords zie: Lijst van wereldrecords zwemmen

Uit het zwemmen voortgekomen en aanverwante sporten [bewerken |brontekst bewerken ]

Zie ook [bewerken |brontekst bewerken ]

 • Zwemkroniek.com, zwemnieuwssite
 • Zwemslagen.nl, overzicht 150 zwemslagen. Historisch-didactisch overzicht van 150 oude en minder bekende zwemslagen.
 • Eric Chaline, Strokes of Genius. A History of Swimming, 2017

21px Wiktionary logo.svgzwemmen op in het Zoekop in heated WikiWoordenboek

About admin

I am the owner of the website thefartiste.com, my purpose is to bring all the most useful information to users.

Check Also

articlewriting1

Ronnie Raymond

This article is about one of the two characters whose fusion make up Firestorm. For …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *